PITANJE:
Evo 2 stvari koje sam uocio kod profesionalnih bb-a, a zelio bih znati zasto je tako…
1. Kad npr. prikazu Ronnie Colemana, trbuh mu ima oblik kao npr. pivski. Znam da to nije skemba, al mi zanima zasto je tako. Cuo sam od nekih da je to prosiren zelduac, ovo ono… Ili su mu trbusni misici toliko veliki da su to tako izgleda…
2.Vidim da na treninzima pro bb-eri ne izvode pravilno vjezbe, bilo to da rade trzaje, ukljucuju druge dijelove tijela, … nije vazno. Znam da oni imaju taj neki cheating, al zasto to rade? Sigurno je da ce podici vece tezine, al onda kad npr. ukljucuju druge misice, onaj koji bi trebao raditi, radi manje…
Unaprijed vam hvala

ODGOVOR:
Sto se tice Ronnie Colemana i drugih bodybuildera postoji vise razloga zasto su im trbusi veliki:
1. od korištenja velikih količina sintetičkog hormona rasta (somatotropina) i različitih jakih steroidnih kura kroz koje prolaze tijekom cijele godine (ne skidaju se tijekom cijele karijere sa kura, nego samo mijenjaju jače i slabije kure).
2. većina njih je tijekom cijele godine debelo sa većim udjelom potkožnog masnog tkiva, jer tada rade mna dobivanju mišićne mase, pa im definicija nije bitna. Prije takmičenja počinju sa ortodoksnim dijetama uz koje koriste i dodatke poput clenbuterola, T3 – a, efedrina, kofeina i drugih preparata pa se definiraju do iznim granica. također prije takmičenja balansiraju sa punjenjem i pražnjenjem ugljikohidratima, balansiranje sa kalijem i natrijem tj. sa soli (jer sol navlači vodu), te uzimaju velike količine proteina, a čak i zadnje dane si uskraćuju vodu da bi postigli tvrđi izgled. svaki od njih ima svoju metodu jer najbolje pozna svoje tijelo.
3. trbuh je mišić kao i drugi pa se također sa povećanjem mase povećava i njegov opseg, jer je teško parcijalno dobivati ili gubiti na tjelesnoj težini tj. samo pojedine dijelove tijela.
4. bodybuilderi treniraju na takav način da im je bitan estetski izgled pa im mišići poprimaju vodenasti izgled, a razlog je tome veći broj ponavljanja tj. pumpanje u kojem se isprazne zalihe glikogena, pa tijelo to nadoknađuje na način da uskladišti više glikogena za drugei treninga, a glikogen na sebe navlači vodu i otuda veća količina vode u mišiću.
Što se tiče tehnike izvođenja vježbi, bodybuilderi često ne ispružaju ekstremitete do kraja, npr. kod bench pressa ne ispružaju ruke do kraja. Neki misle da će na taj način sačuvati zglobove, međutim to nije istina jer mi smo biomehanički napravljeni na takav način da trebamo isružati ruke do kraja. Jedini razlog da se ne ispruža do kraja je taj da ne želimo da se mišić odmori, jer kad ispružimo ruke do kraja mišić ima vremena da se oporavi. Često ne izvode vježbe školski i pravilno jer smatraju da na modificirani način bolje osjećaju pojedini mišić. Kod nekih tehnika i vježbača je to istina, a kod drugih su to samo priče iz teretane, jer se tamo nađu uvijek neki pametni koji misle da su otkrili nešto novo,a ne poznaju osnove anatomije, fiziologije i treninga.
Cheating kao metoda kod koje se izvodi neka kretnja koja pomaže da se napravi još koje dodatno ponavljanje je odlična npr. zamah kukovima kod zgibova ili pretklon i zamah kod stojećeg biceps pregiba ali se mora koristiti na ispravan način da se ne opterećuju leđa, trebaju se koristiti kod naprednih vježbača i samo na kraju za par dodatnih ponavljanja.