UVOD

Najstariji način opterećivanja vježbača jest gravitacijska sila Zemlje, i u davnim vremenima, kao i danas, smisao dizanja težine jest izazvati adaptaciju čovjekova tijela na opterećenje veće od one razine koja se pojavljuje u osnovi aktivnosti za koju se sportaš/vježbač priprema.

Tako i opterećenja i težinu možemo pronaći u medicinskoj lopti.
Medicinska lopta u različitim opterećenjima pruža vježbaču/sportašu razvoj i unapređenje različitih tjelesnih svojstava. Namijenjena je kako vježbama za podmazivanje (zagrijavanje), tako i vježbama za izdržljivost i snagu.

Jedna od prednosti medicinke je što je broj stupnjeva slobode u pokretima dizanja neograničen, odnosno ograničen na svojstva čovjekova lokomotornog sustava. U procesu vježbanja s medicinkom vježbač sam kontrolira pokret i održava potrebnu ravnotežu čime unapređuje međumišićnu koordinaciju.
Ove vježbe, bez obzira koliko su izolirajuće usmjerene, uvijek aktiviraju veći broj mišića koji pomažu (sinergisti) ili fiksiraju (stabilizatori) određen pokret tijela.

POVIJEST MEDICINSKE LOPTE

Trening s medicinskom loptom jedan je od najstarijih oblika kondicijskog treninga i treninga snage. Perzijski sportaši  vjerojatno su koristili najraniji tip medicinske lopte kako bi povećali snagu i izdržljivost. Ti rani tipovi, koršteni barem prije 3000 godina, često su bili životinjski mjehuri punjeni pijeskom.
Kasniju referencu na medicinsku loptu nalazimo kod oca medicine Hipokrata, u drevnoj Grčkoj prije oko 2500 godina. On je preporučio korištenje okruglih životinjskih koža, također punjenih pijeskom, za treniranje ili rehabilitaciju ozljeda sportaša. Vjeruje se da otuda dolazi i njihovo ime.

Također se vjeruje da su ih koristili majstori borilačkih vještina u drevnoj Kini. Hieronymus Mercurialis, liječnik iz 16. stoljeća pisao je o njima u knjizi “De Arte Gymnastica”, u kojoj opisuje vježbanje „medicinske gimnastike“. U kasnom 19. i ranom 20. stoljeću riječi „zdravlje“ i „medicina“ bile su istoznačne.
Takozvana „Četiri konjanika fitnesa“ bili su jednoručni uteg, Indian clubs, štap i medicinske lopte. To su počeci moderne medicinske lopte. Američka vojna akademija koristila je medicinske lopte od svog početka, a Herbert Hoover održavao je formu bacajući jednu medicinku na južnu tratinu tijekom svog predsjedavanja Bijelom kućom.

Danas medicinska lopta služi otprilike istoj svrsi koju je naveo Hipokrat. To su teške lopte, s težinom koja se kreće od jedne do 11 kila.  Mogu se koristiti kao instrument za treniranje sportaša ili u rehabilitaciji za oporavak ili sprječavanje ozljeda.

OPIS I ZNAČAJKE MEDICINSKE LOPTE

Medicinska lopta kao slobodan uteg ima prednost pred vježbama na trenažerima zato što se korištenjem same lopte može izvoditi u više položaja i ravnina nevezano za određen kut fiksiranja izvođenja vježbe (kao kod trenažera).

Korištenjem medicinke mogu se oponašati aktivnosti vezane uz elemente više sportova. Prije nego što se počne trenirati s utezima, nužno je ovladati tehnikom izvođenja pojedine vježbe, kao i radi prevencije mogućih ozljeda, pa tako medicinska lopta pruža niz vježba kao dobro podmazivanje i temelj izvođenja željenih vježba.

U vježbama s medicinkom mogu se primjenjivati razne vježbe:

 1. od vježba dodavanja i bacanja (u parovima, trojkama i sl.)
 2. s prsa dvjema rukama (iz sunožnog stava, iskorakom jednom nogom, iz zaleta dvokorakom)
 3. iznad glave dvjema u laktu opruženim rukama (iz sunožnog stava
 4. iskorakom jednom nogom, iz zaleta dvokorakom ili rukometnim trokorakom, s dodatnim uvinućem)
 5. iznad i iza glave dvjema rukama
 6. bočno pruženim rukama
 7. bočno ragbijaško dodavanje
 8. odozgo prema gore dvjema pruženim rukama preko glave (iz sunožnog stava
 9. odrazom nakon iskoraka lijevom ili desnom nogom
 10. iz zaleta dvokorakom ili rukometnim trokorakom te odrazom s lijeve ili desne noge iz skoka (»amerikanac«)
 11. – s tla ili iz skoka odbijanjem od tla ispred sebe ili na 2-3 metra udaljenosti od partnera (iz sunožnog stava, iskorakom jednom nogom
 12. iz zaleta dvokorakom ili rukometnim trokorakom, s uvinućem i sl.)
 13. odbijanjem od zida različitim načinima (individualno duga i kratka  ili u parovima naizmjenično uz dodatno opterećenje)
 14. različitim načinima podizanjem trupa (frontalno i bočno) s izbačajem u različitim točkama podizanja
 15. različitim načinima leđnom ekstenzijom trupa i drugo.

ZAKLJUČAK

Tijekom godina istraživanja i proučavanja fizičke pripreme sportaša te njihovih pripremnih faza za natjecateljski period u vrhunskom sportu razni stručnjaci, profesori, kineziolozi te viši treneri pokušavaju što bolje pripremiti sportaša.
Pokušavaju pronaći što bolju formulu za postizanje visokih rezultata i ciljeva u određenom periodu te za ostanak što dulje na razini vrhunske forme u vrijeme natjecateljskog dijela sporta.
Definitivno jedan od najboljih i neizbježnih odabira u tomu je i vježba s medicinskom loptom.
Medicinska lopta kao prikaz jedne okrugle stvari, koja je definirana kao lopta za igru, ali ujedno i kao okrugli uteg koji razvija i one najsitnije i možda pomalo zanemarene mišiće u našem tijelu (koji su vrlo bitni u razvoju naše fizičke građe, kao i uspjeha).
Na ovom Dvd-u i PDF knjizi pronaći ćete kako u video i pisanu, tako i u slikovitu obliku razne elemente izvođenja vježbi, protumačen način izvođenja i skupinu elemenata mišića koji izvode tu vježbu.
Knjiga se preporuča svakom početniku kao i vrhunskom treneru – sportašu u svakom sportu.
Nadam se da će vam priručnik i u ovom obliku biti od koristi u stručnom usavršavanju i radu.