Uvod

Sportaši i treneri u svim sportovima uvijek traže način da se najbolje osjećaju i postižu najbolje rezultate u pravo vrijeme odnosno na dan natjecanja. Zbog toga dijele treninge u cikluse u kojima imaju periode jačih i češćih treninga gdje su vježbe opće i višestrane da se napravi kvalitena podloga (baza), te periode u kojima su treninzi brojčano manji, vježbe više specifične. Taj dio se nadograđuje na prethodni teži period od prije, te im je cilj da se u tom periodu sportaš osjeća lagan i svjež odnosno da je u natjecateljskoj formi spreman za postizanje najboljih osobnih rezultata.
Može se dogoditi (a često se i dešava) da se sportaš baš na dan natjecanja ne osjeća potpuno spremnim odnosno dovoljno “budan” da pokaže što može, često se javlja i prevelika anksioznost odnosno strah.
Neki treneri pokušavaju putem lakšeg treninga na dan takmičenja osigurati da sportaš bude pravi.

Prednosti treninga na dan natjecanja

Osnovni princip treninga na dan natjecanja odnosi se na smanjenje nervoze  i anksioznost (straha) koja je javlja sportaša, te za stimulaciju centralnog živčanosg sustava (putem ekplozivnog izvođenja vježbi) koji tada postaje stimuliran i bolje pripremljen za predstojeće natjecanje. Jedan od vodećih autoriteta na području teorije i prakse trennga preporučuje trening ujutro ako je natjecanje navečer, a ako je natjecanje ujutro tada preporučuje trening dan ranije navečer. Neki drugi autori poput Fry-a savjetuju da se trening izvodi 5 – 6 sati prije natjecanja, sa malim volumenom rada i srednjim intenzitetom.
Taj trening se može sastojati od nekoliko minuta istezanja (statičkog i dinamičkog), zatim vježbi malog volumena i niskog do srednjeg intenziteta poput različitih skokova i poskoka. Npr. možemo izvoditi 2 serije po 5 ponavljanja skokova nakon kojih se izvode vježbe dizanja utega (eksplozivno). Što se tiče utega, otprilike se izvodi 3 – 5 serija od 2 – 5 ponavljanja, a oppterećenje je 50% od 1RM-a.
Vježbe koje odabiremo trebaju biti eksplozivnog karaktera (totalne i višezglobne). Npr. mogu biti: vježbe olimpijskog dizanja utega (trzaj, nabačaj i izbačaj), čučanj, bench press, penjanje na klupu, čučanj sa prednjim ili stražnjim izbačajem i sl.
Prilikom izvođenja naglasak je na brzom i ekplozivnom pokretu sa maksimalnom brzinom kretanja šipke.

Literatura

  1. Fry, A. C., Stone, M. H., Thrush, J. T. i Fleck, S. J. (1995). Precompetition Training  Sessions Enhance Competitive Performance of High Anxiety Junior Weightlifters. J. Strength Cond. Res. 9(1):37-42.
  2. Latta, E. (1993). Benefits of Competition Day Workout. Strength Cond. J. 15(3):60.