Postovanje! Moja 13-godisnja kcer trenira ritmicku gimnastiku kao natjecateljica 15-16 sati tjedno. Treninzi su uglavnom u popodnevnim satima i subotom ujutro, osim utorkom. Do nedavno je taj trening bio od 17,30-20,30. Sada su dobili mogucnost koristenja dvorane dulje i ostaju do 21,30. Moja kcer dolazi kuci nesto prije 22h. Treba se istusirati, vecerati i spremiti za spavanje, a preumorna je. Ujutro ne bi isla u skolu (odlicna je ucenica). Ostale dane odlazi na spavanje u 22h, vecera najmanje 2 h ranije, a ustaje u 7. Rekla sam trenerici da smatram da je to prekasno i da cemo dolaziti po kcer u 21h. Ona se slozila, ali nam je kcer nezadovoljna. Roditelji ostalih djevojcica, cak i mladih, ne vide u tome problem. Dvoumim se da li ispravno postupamo!? Trebamo li joj dopustiti taj kasni trening? Mozete li nam pomoci da donesemo ispravnu odluku? Ocekujem odgovor i pozdravljam Vas.

ODGOVOR:
Postovana,
Sto se tice kasnog treninga normalno je da on utjece na vasu kcer odnosno trening izazove umor koji kasnije otezava izvodenje svakdonevnih obaveza poput skole.
Medutim problem je sto je gimnastika vrlo zahtjevan sport (mozda i najtezi) sto se tice kolicine i intenziteta treninga pa ako smanjite trening to bi moglo rezultirati slabijim rezultatima na natjecanjima, pa bi zbog toga mogli uci u konflikt sa kcerkom.
Problem je i kod gimnastike sto se vrlo rano postizu vrhunski rezultati i vrlo rano se zavrsava natjecateljska karijera.
Na vasem mjestu bih joj dopustio kasni trening ali bih probao da nade vremena za popodnevni odmor (vec pola sata drijemanja ce joj pomoci da bude odmornija), te bih uz to vodio brigu da ima dovoljno obroka tijekom dana (3 veca i 2 manja) koji su kvalitetni sto ce joj takoder omoguciti da ima dovoljno energije.
Ako vasa kcer zeli biti jednako uspjesna u skoli kao i u sportu morati ce nazalost jako dobro oragnizirati svoje vrijeme i jedan dio slobodnog vremena (poput druzenja s prijateljima i drugih hobija smanjiti da bih mogla biti uspjesna u sportu i u skoli). Kako ce se dalje baviti sport (u ovom slucaju gimnastika) sve ce vise biti treninga, sve ce biti tezi treninzi, a slicno ce biti i sa skolom.
Treniram dosta mladih sportasa koji se uspjesno nose s time, dok neki upisuju dopisne skole, a neki (srednja skola i fakulteti) su otisli u Ameriku i tamo puno rade ali im je lakse jer je u sklopu skole vremenski dobro organiziran sport i skola sto kod nas nije slucaj.
Morate opet paziti ako se sve svede samo na trening i skolu da ne bi bilo kasnije problema sto se tice socijalizacije i drugih stvari. Nazalost imam iskustva s nekim mojim sportasima koji su usmjereni samo na trening i skolu, a u drugim zivotnim stvarima se ne snalaze.
Mislim da je najbitnije da sama napravi dobru organizaciju tijekom dana i onda nece biti problema niti na jednom polju. Nadam se da sam vam barem malo pomogao. Ovu su neka moja razmisljanja i iskustva koja sam stekao trenirajuci svakodnevno sportase razlicitih uzrasta. Pozdrav,