Crossfit je trening snage “core-a” i kondicije. Program dizajniran sa namjerom da izmami što širi adaptaciski odgovor organizma.

Crossfit nije specijaliziran fitness program već namjerni pokušaj optimalizacije fizičke sposobnosti u svakoj od 10 domena motoričkih i funkcionalnih sposobnosti:  kardiovaskularna i respiratorna izdržljivost, opća izdržljivost, snaga, gipkost, jakost, brzina, koordinacija, agilnost, ravnoteža, preciznost.

Crossfit se bazira na kratke, intenzivne i raznolike treninge.  On vas priprema da budete dobri u više stvari, a ne samo u jednoj.

Crossfit-ova specijalnost je izbjegavanje specijalizacije.”

Cilj crossfit-a je da vas pripremi za svakodnevne aktovnositi. Ideja je stalno mjenjati treninge, tako da se naše tijelo nikada ne adaptira na ono što mu spremimo. Mješajući gimanstiku, dizenje tegova, kardio trening, vježbe sa vlastitim tijelom, pliometriju, funkcionalne pokrete itd. ujedno izaziva vaše tijelo i uči novim vještinama svaki dan. Teški treninzi jačaju vaš karakter i odlučnost.

Crossfit će vam nedvojbeno pomoći u gubitku kolograma, izgradnji mišićne mase, razvoju snage i kondicije. Ali ti rezultati se najbolje ostvaruju uz pravilnu prehranu. Crossfit zajednica se zalaže za “paleolitički način prehrane”

U našem organizmu postoje 3 načina na koji naš organizma dobiva energiju za svakodnevne aktivnosti. To su: fosfo-kretainski sustav (ATP-CP), glikoliza i aerobno-oksidtivni put. Crossfit obuhvata vježbanje sva tri energetska puta.

Karakteristika Crossfit-a je kotistenje vrlo malo rekvizita u usporedbi sa modernim fitness centrima. Uz korištenje maloga broja rekvizita, koji se mogu iskoristiti na bezbroj naćina, koriste se i neki tradicionalni rekviziti (girje-kattlebell), kao i neki ne konvencionalni (burad, kamionske gume, maljevi itd.).

Potrebe olimpijskih sportaša i naših djedova ne razlikuju se po vrsti nego po stupnju. Postujući princip individualizacije intenzitet i opterećenje se prilagođavaju vama i vašim trenutnim sposobnostima, a ne vi vježbama.

Primjer crossfit treninga:
“Angie”
100 pull-ups
100 push-up
100 sit-ups
100 squats

“Filthy fifty”
50 Box jump
50 Jumping pull-ups
50 Kettlebell swings
50 steps Walking Lunge
50 Knees to elbows
50 Push press
50 Back extensions
50 Wall ball shots
50 Burpees
50 Double unders

NAPISAO: Ahmo Kozarić
Kozarić Ahmo rođen 15.09.1985.god. Diplomirao na Fakultetu za sport i  tjelesni odgoj u Sarajevu. U svom sedmogodišnjem iskustvu u atletici, te članstvom u reprezentaciji Bosne i Hercegovine stekao je  znanje i iskustvo o kondicionoj pripremi, razvoju brzine, snage, pliometrijskom treningu i olimpijskom dizanju utega.
Zadnje dvije godine posvetio se funkcionalnom treningu, sa naglaskom na crossfit. Sva dosad stečena znanja i iskustva primjenjuje kroz rad sa sportašima i rekreativcima, sa kojima radi kao osobni trener, te im sastavlja plan treninga i prehrane.