Girje (kettlebells)

Metode razvoja snage i jakosti u različitim sportovima

girje (kettlebells)

PostPostao/la don » sub, sij, 12, 2008 7:33 pm

Da li tko od vas koristi trening s girjama (kettlebells) i kakva su iskustva ?

slika
Be strong!
don
Sportski trening - Administrator

Lokacija: Kineziološki fakultet, fitness centar Alplan, Zagreb

PostPostao/la Iluvatar » sub, kol, 30, 2008 11:04 pm

Ja bi se želio početi koristiti girjama! don, jesi ih ti koristio?
što ti msiliš o njima?
Good, better, best; never let it rest till your good is better and your better is best.
Iluvatar

odgovor na temu girje

PostPostao/la don » ned, kol, 31, 2008 3:36 pm

Koristim girje vec par godina u svom treningu kao i u treningu sa svojim sportasima i rekreativcima.
Dorbe su jer se moze izvoditi velik broj vjezbi sa njima i razvijaju veci broj sposobnosti od izdrzljivosti, razlicirih oblika jakosti (eksplozivna i repetitivna), izdržljivost i sl.
Treba jedino vremena da se usvoji pravilna tehnika kod kompleksnijih vjezbi.
Ima dobrih radova na www.dragondoor.com te na stranici www.fitness.com.hr
Be strong!
don

PostPostao/la Iluvatar » ned, kol, 31, 2008 8:56 pm

hmmmm.... hvala na linkovima..
ajde mi molim te reci kako se kreću cijene girji kod nas..
Good, better, best; never let it rest till your good is better and your better is best.
Iluvatar

cijena girje

PostPostao/la don » sri, ruj, 03, 2008 2:29 pm

na stranici www.zemunik-sport.hr imas link na eleiko pa tamo imas cijene girji, ja sam tamo narucio.
2x8 kg 2x12, 2x16,2x20 i 2x24 kg sam platio oko 7000 kuna.
Imaju i neki iz Bjelovara koji prodaju samo od 16 kg i cijena je 400 kuna.
Be strong!
don

Re: cijena girje

PostPostao/la Titan » čet, ruj, 25, 2008 9:45 pm

girye imaš i kod www.metalcraft.hr, domaća proizvodnja, 490Kn 16kg (Pavelov model).

p.s. znam dosta ljudi koji rade s giriyama i nisam još susreo majstora koji 15min trening može odraditi s 24kg.
Titan

PostPostao/la Iluvatar » čet, ruj, 25, 2008 11:18 pm

ne snalazim se baš na toj stranici, smaokavake i ograde i stari cjenici :?
kakvu girju mi prvo preporučujete 16 kg?
Iluvatar

PostPostao/la Titan » pet, ruj, 26, 2008 7:49 am

Iluvatar je napisao/la:ne snalazim se baš na toj stranici, smaokavake i ograde i stari cjenici :?
kakvu girju mi prvo preporučujete 16 kg?

mislim da je bit priče nabaviti proizvod koji se ne može uvoziti u hr i za čiju proizvodnju su apsolutno nezainteresirane sve ljevaonice i tvrtke u hr, a što se tiče web stranica ima stvarno lijepih stranica tipa net.hr gdje ima svakojakih vijesti ili usko specijalizirnane stranice tipasportskitrening.hr ono baš za čitanje.

u ponudi su girije od 4kg i 8kg (većinom za žene i za klince ili pak osobe koje nisu još trenirale), u razvoju su 10tkai 12tica, no 16tica je najidelnija za 70% populacije, a samim time i najtraženija. Girije nisu kao utezi da se često mijenja kilaža po napretku već se kreće od jednostavnijih do kopleksnijih vježbi ovisno o napretku, a kojih ima i stotinjak. U početku se izvode 2-3 osnovnije vježbe pa postupno. Vježbanje girijama prije bih usporedio s plivanjem ili bacanjem koplja nego s klasičnim treningom utezima - fitnessom.

Za raditi s njima nije dovoljno nabaviti komad željeza od 16kg, koji inače neće izgubiti vrijednost za 6 mjeseci kao neka grafička kartica od 1500Kn , već je trajan vrijedan proizvod za ozbiljne vježbače uz koji treba dosta literature, filmova, a najbolje instruktor ili se sam primiti posla.

Najvažnije je zasukati rukave i početi.
Titan

PostPostao/la Iluvatar » ned, ruj, 28, 2008 9:33 pm

ja cu uzeti girju od 16 kg prvom prilikom
Iluvatar

PostPostao/la Iluvatar » ned, lis, 05, 2008 12:21 pm

Imaju i neki iz Bjelovara koji prodaju samo od 16 kg i cijena je 400 kuna.

ajde don molim te reci kako da ih kontaktiram

poprilično mi je hitno jer prekosutra idem u bjelovar.. anyone
mod ne dolazi baš često na forum jeli :D :wink:
Iluvatar

PostPostao/la Iluvatar » uto, sij, 13, 2009 2:03 pm

Inače.. ovako prije jedno mjesec i pol sam nabavio dvije girje od (koju ovom prilikom pohvaljujem za profesionalnost i odličnu uslugu)dečkiju iz bjelovara!

trenutačno od kompleksnijih vježbi izvodim samo par olimpijskih dizanja no planiram ubaciti neke nove kompleksnije!

girje su iznenađujuće teške što mi je drago naravno :D

jednostavno volim to što osjetim da radi cjelo tjelo dok vježbam s njim, odlična stvar!
Iluvatar

Re: girje (kettlebells)

PostPostao/la Kristijan Vičar » pet, lip, 05, 2009 6:16 pm

[quote="don"]...trening s girjama (kettlebells) i kakva su iskustva ?

Pozdrav svima!

Obzirom da je ovo forum pod nazivom Sportski Trening nadam se da nekoga od članova i čitatelja ovog foruma interesira i kettlebell sport ( Girevoy Sport ) koji je skoro potpuna nepoznanica u Hrvatskoj.
Konkretan odgovor na pitanje...
Da, koristim girje, ali za sportski trening, a iskustva su raznolika (i dragocjena)...
...Od prikupljanja prvih informacija (naravno krivih), nabavke prvih girji (opet krivih), početaka treniranja, prvih frustracija, ozljeda, preorjentacije na ruski sistem sportskog treniranja, traženja najboljih (Gregor Sobočan, Valery Fedorenko) i učenja od njih.
Zanima me da li ima još koga od vas tko prakticira girevoy sport ili planira u skoroj budućnosti. Možemo razmjeniti iskustva, a ako su vam potrebne bilo koje informacije vezane uz GS slobodno me kontaktirajte ili postavite pitanje na ovom forumu.
Kristijan Vičar

PostPostao/la Iluvatar » sub, lip, 06, 2009 4:37 pm

Evo mene zanima GS

u međuvremenu sma postao vlasnik i girj od 24 kg.. iako sam malo zapustio trening girjama planiram ga ukomponirati u treninge od sada ponovo
Iluvatar

PostPostao/la Kristijan Vičar » ned, lip, 07, 2009 2:16 am

Iluvatar je napisao/la:Evo mene zanima GS

u međuvremenu sma postao vlasnik i girj od 24 kg..

Imaš jednu ili dvije i da li su takmičarske (tj. one standardne koje rusi koriste desetljećima za fitness i sport i u vojsci ili one Pavelovog tipa?).
Kristijan Vičar

PostPostao/la Kristijan Vičar » pet, lip, 12, 2009 6:04 pm

Isprika Iluvataru...

Editirao sam svoj prijašnji post, tako da se ne spominje ona druga namjena girji pavelovog tipa.

Htio sam samo reći da ako te zanima GS, onda i postoje odgovarajuće girje za to i da su to onakve girje kakve su stvarno koristili rusi i dobijali sve one benefite koji se uvijek spominju po raznoj literaturi. U prvom postu sam napisao da sam i ja prvo nabavio krive girje sa kojima se ne može kvalitetno raditi GS.

Između ostalog i zbog tog posta me određena osoba na jednom drugom forumu prilično oštro napala i sasula drvlje i kamenje po meni (vjerojatno slijedeći korak su fizičke prijetnje, a prije toga ban sa njegovog foruma) i optužila za svakakve stvari. Npr. da pljujem po rkc-u, da pričam gluposti (a kao on je taj koji ima znanstvene dokaze da ja pričam gluposti) kad preporučujem da se girja ne koristi umjesto dvoručnih utega za razvoj snage, da zašto nemam respekta prema njemu i da je on jedan stari mačak (vjerojatno misli da sam neki balavac koji mu se treba klanjati) itd itd...

Inače cijena girji za GS polako pada. Donedavno su takve girje bile dvostruko skuplje od onih DD-ovog dizajna.
Sada su otprilike 50% skuplje, ali i to je napredak.
Ima ih za nabaviti i u Mađarskoj i u Sloveniji (gdje je centralno skladište za Europu jedne kettlebell organizacije).

Ako netko želi probati ProGrade girje i saznati na koji način se koriste uvijek stojim na raspolaganju.

Pozdrav.
Kristijan Vičar

PostPostao/la Titan » sub, lip, 13, 2009 4:47 pm

Kristijan Vičar je napisao/la:Isprika Iluvataru...

Editirao sam svoj prijašnji post, tako da se ne spominje ona druga namjena girji pavelovog tipa.

Htio sam samo reći da ako te zanima GS, onda i postoje odgovarajuće girje za to i da su to onakve girje kakve su stvarno koristili rusi i dobijali sve one benefite koji se uvijek spominju po raznoj literaturi. U prvom postu sam napisao da sam i ja prvo nabavio krive girje sa kojima se ne može kvalitetno raditi GS.

Između ostalog i zbog tog posta me određena osoba na jednom drugom forumu prilično oštro napala i sasula drvlje i kamenje po meni (vjerojatno slijedeći korak su fizičke prijetnje, a prije toga ban sa njegovog foruma) i optužila za svakakve stvari. Npr. da pljujem po rkc-u, da pričam gluposti (a kao on je taj koji ima znanstvene dokaze da ja pričam gluposti) kad preporučujem da se girja ne koristi umjesto dvoručnih utega za razvoj snage, da zašto nemam respekta prema njemu i da je on jedan stari mačak (vjerojatno misli da sam neki balavac koji mu se treba klanjati) itd itd...

Inače cijena girji za GS polako pada. Donedavno su takve girje bile dvostruko skuplje od onih DD-ovog dizajna.
Sada su otprilike 50% skuplje, ali i to je napredak.
Ima ih za nabaviti i u Mađarskoj i u Sloveniji (gdje je centralno skladište za Europu jedne kettlebell organizacije).

Ako netko želi probati ProGrade girje i saznati na koji način se koriste uvijek stojim na raspolaganju.

Pozdrav.

na www.ruskozvono.com imaš proizvođača, domaći ručni ljev i obrada, iz nodularnog ljeva koji je daleko kvalitetniji od sivog kineskog gdje ručka može puknuti pri težem padu. Nodularni ljev je sličan čeliku, ruska zvona ili ti kettleblli su kvaliteni, ručno rađeni u Hrvatskoj.

16kg je 490Kn a proizvode s ei 4kg, 8kg, 10kg, 16kg i 24kg.

Svaki dobar znalac (iako je Rusko zvono novina u HR s kojom malo tko
ima iskustva iako pričaju basne... i lovačke) reći će ti da to nisu bućice, ne trebaš 20 pari nego da s dva kom od 16kg koji su idelni za 70% prosječnih vježbača mogu biti odlične i 2-3g, s Ruskim zvonom se rade sve kompleksnije vježbe, a ne mjenja se kilaža svaki čas niti se radi
biesps pregib što većina pokušava. S dva komad aod 16kg usreno možeš
vježbati 3g ako uspiješ izvesti sve vježbe, a ima ih i 100.

Ljudi, ovo je novi način treniranja i tako mu pristupite.
Titan

PostPostao/la Kristijan Vičar » uto, lip, 16, 2009 12:10 am

na www.ruskozvono.com imaš proizvođača

Koliko vidim to je tvoj proizvod ili imaš joint venture s vlasnikom i ovo sve što pišeš je reklama za taj proizvod. Ispravi me ako griješim.

Iluvataru sam samo napomenuo da ako ga interesira GS onda postoje i odgovarajuće girje za to. Ono što ti spominješ i na što daješ link nisu girje za GS pa mi nije jasna poanta kvotanja mog cijelog posta gdje onda objašnjavaš (valjda meni ili neznam kome drugome) da postoje znalci u Hrvatskoj i da girje nisu bučice i onda nešto o vježbanju i kilažama. To je bilo nepotrebno jer ništa od onoga što objašnjavaš ne odnosi se na GS.

Ne znam na što se ovo odnosi. Govorio sam o GS-u. Sam tradicionalni ruski kettlebell lifting i GS nije novi način treniranja i za GS (pa čak niti za juggling ili feats of strength kao kategorije tradicionalnog kettlebell liftinga) se ne upotrebljavaju neke novodizajnirane ili redizajnirane girje već standardizirane koje se nisu mijenjale desetljećima.
Ako misliš na ono što je PT prodao amerikancima to je druga priča kojoj ovdje nema mjesta jer će se pretvoriti u nešto što nitko ne želi.
Ovo bi trebalo biti tolerantno mjesto za raspravu o sportskom treningu, a ako netko pita za GS i kaže da ga to interesira hajdemo mu onda dati točnu informaciju.
Kristijan Vičar

PostPostao/la Titan » uto, lip, 16, 2009 12:51 am

Kristijan Vičar je napisao/la:
na www.ruskozvono.com imaš proizvođača

Koliko vidim to je tvoj proizvod ili imaš joint venture s vlasnikom i ovo sve što pišeš je reklama za taj proizvod. Ispravi me ako griješim.

Iluvataru sam samo napomenuo da ako ga interesira GS onda postoje i odgovarajuće girje za to. Ono što ti spominješ i na što daješ link nisu girje za GS pa mi nije jasna poanta kvotanja mog cijelog posta gdje onda objašnjavaš (valjda meni ili neznam kome drugome) da postoje znalci u Hrvatskoj i da girje nisu bučice i onda nešto o vježbanju i kilažama. To je bilo nepotrebno jer ništa od onoga što objašnjavaš ne odnosi se na GS.

Ne znam na što se ovo odnosi. Govorio sam o GS-u. Sam tradicionalni ruski kettlebell lifting i GS nije novi način treniranja i za GS (pa čak niti za juggling ili feats of strength kao kategorije tradicionalnog kettlebell liftinga) se ne upotrebljavaju neke novodizajnirane ili redizajnirane girje već standardizirane koje se nisu mijenjale desetljećima.
Ako misliš na ono što je PT prodao amerikancima to je druga priča kojoj ovdje nema mjesta jer će se pretvoriti u nešto što nitko ne želi.
Ovo bi trebalo biti tolerantno mjesto za raspravu o sportskom treningu, a ako netko pita za GS i kaže da ga to interesira hajdemo mu onda dati točnu informaciju.

Naravno da je reklama, domaćeg proizvoda domaćeg proizvođača i truda kojim se dičim jer sam proizveo nešto svojim rukama, radom i trudom nakon 3g kemijanja kad nitko nije čuo za rusko zvono.

GS, PT ili bilo kave gastroskopske isl skaćenice nebitno, uživaj u onome što radiš... nemam vremena za prepucavanja oko nebitnih stvari.

Bitno je da ljudi treniraju, da postoji domaća proizvodnja, a filozofije nekom drugom prilikom u drugom životu...
Titan

Slike s kettlebell lifting natjecanja u Ljubljani

PostPostao/la Kristijan Vičar » pon, lip, 22, 2009 5:50 pm

20.06.2009. Gregor Sobočan - Grega organizirao je prvo internacionalno natjecanje u kettlebell liftingu.
Ukupno 24 natjecatelja i natjecateljki došlo je iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Engleske uključujući Greginu mamu i sestru.

Posebne čestitke predstavnicama Hrvatske Ivani Britvec i Ivi Jurišić na sudjelovanju i ostvarenim rezultatima.

Slike i rezultate pogledajte na:
http://girevoysport.blogspot.com/2009/06/kettlebell-lifting-natjecanje-ljubljana.html
Kristijan Vičar

Re: Slike s kettlebell lifting natjecanja u Ljubljani

PostPostao/la igor » pet, lip, 26, 2009 3:52 pm

mene interesira GS, Kristijan, kako izgleda tvoj trening/program? Koje vjezbe radis i koliko dugo (min)
igor

Re: Slike s kettlebell lifting natjecanja u Ljubljani

PostPostao/la Kristijan Vičar » pon, srp, 06, 2009 2:55 pm

igor je napisao/la:mene interesira GS, Kristijan, kako izgleda tvoj trening/program? Koje vjezbe radis i koliko dugo (min)

Trenutno koristim modificirani WKC fitness protocol jer mi najviše odgovara.
Izaberem tri vježbe (najčešće su to snatch , jerk i long cycle C&J -redoslijed ponekad varira), odaberem vrijeme jedne vježbe, pa odaberem pauzu između vježbi i odradim trening tako da ukupno budem najmanje deset minuta pod teretom.
Do ljeta sam to radio tako da sam bio 2 puta po 12 minuta pod teretom, a sada sam to smanjio na 1x 12 min zbog vrućina i svojih godina - blizu četrdesete.
S vremenom smanjujem pauze između vježbi na svega 30 sekundi (može i jednom do dva puta mjesečno bez pauza), tako da je to neka vrsta EDT treninga s uključenom i osnovnom periodizacijom.

Prije sam koristio tradicionalniji pristup treningu s dugim serijama, ali sam se pretrenirao. Zapravo bio je to moj najgori slučaj pretreniranosti CNS-a.
Nikada prije uz bilo kakvo vježbanje u teretani nisam se uspio tako pretrenirati. Uz većinu simptoma pretreniranosti koji su karakteristični za "stage two" dobio sam i neke lagane simptome astme što me uvjerilo da takav trening trenutno nije za mene, nakon čega sam se morao potpuno odmarati više od dva tjedna.

U stvari većina ljudi koji probaju GS susresti će se sa istim problemom:
Da li raditi duge serije uz određeni tempo i težinu koja garantira bar neku tehniku dovoljnu za 10 min. seriju (Fedorenkova škola) ili će probati neke druge predloške za trening (npr. ruski EDT).
Na kraju treba svatko sam odlučiti, ovisno o svojoj trenutnoj formi i godinama, nakon što proba obje metode.
Kristijan Vičar

PostPostao/la igor » pet, srp, 10, 2009 11:25 pm

koji su ti rezultati? Gdje si nasao wkc protocole tj na kojem site-u?

Sto mislis pod pretreniranosti? Bavis se jos s necim pa to zajedno ne funkcionira ili je pretreniranost samo za gs? Nisam siguran da mogu prepoznati simptome pretreniranosti.
igor

PostPostao/la Kristijan Vičar » pet, kol, 28, 2009 3:01 pm

Po rezultatima sam negdje oko razreda 3 po ruskoj klasifikaciji sa čime jesam i nisam zadovoljan. U stvari bih trebao biti jer donedavno nisam ni sanjao da ću zbog svojih ozlijeda odprije i punih 38 godina moći raditi s dvije od 24. Sad mogu i vjerojatno će mi slijedeći cilj biti doći do razreda 1 u slijedećih godinu dana pa se onda kasnije kad navršim 40 takmičiti u wkc master kategoriji (iznad 40 bez težinskih kategorija s dvije od 24).

Wkc fitness protokol, ako se malo potrudiš, možeš naći na:
http://www.irongarmx.net/phpBB2/viewforum.php?f=12

Simptome pretreniranosti bez problema možeš naći na webu pomoću Google-a. Ako se dobro osjećaš i napreduješ u formi onda vjerojatno nisi pretreniran. Nemaš beda s pretreniranošću ako imaš dvadeset i nešto godina. Ja sam se uspio pretrenirati samo s girjama bez kombiniranja s nečim drugim, ali sad znam koliko treninga mi treba i kakav mora biti da mi odgovara. Trening programi bi ipak trebali biti prilagođeni pojedincu, a ne zagovarati isključivo OTW (one true way).
Kristijan Vičar

PostPostao/la Iluvatar » sub, lis, 10, 2009 3:52 pm

Vjerujem da imam pavelov tip girji!

Mene girje najviše zanimaju kao odličan rekvizit za kondicijsku pripremu!

A što se tiče pretreniravanja, nije se lako pretrenirati baš, kao što većina misli, a ovisi o godinama, prehrani, treningu i slično!
Iluvatar

Re: Girje (kettlebells)

PostPostao/la Kristijan Vičar » sri, stu, 18, 2009 1:43 pm

Koliko sportskitrening.hr ima foruma?
Tek sam sad skužio da postoje ovaj plavi ali i onaj zeleni na koji postam.

Mislim na ovo:

http://www.sportskitrening.hr/phpBB2/viewtopic.php?t=101

Koji da na kraju koristimo?
Kristijan Vičar

PostPostao/la MireX » sub, stu, 21, 2009 12:09 am

Ovaj je trenutno službeni. Budem ugasio onaj stari da nebi više bilo zabuna.

Hvala na primjedbi!
MireX
Administrator

Halloween party s girjama...

PostPostao/la Kristijan Vičar » sri, stu, 25, 2009 4:51 pm

Nenad i Ivana su fanovi kettlebell liftinga i pokušavaju girje približiti širokim narodnim masama (čitaj: članovima Vipnetovog fitnesa gdje rade).
Povremeno im i ovakve ideje padnu na pamet: :D

Halloween party s girjama:

Halloween kettlebells!

Dođite ih bodriti na na prvom hrvatskom kettlebell lifting natjecanju u disciplini Long Cycle Clean & Jerk (Coregym, 29.11.2009, Dan Republike :lol: ).

p.s. jel trenirate s girjama?
planirate na kakav seminar? prema sadašnjim informacijama uskoro će opet biti nekih besplatnih pa ako ste zainteresirani javite se na vrijeme...
Kristijan Vičar

PostPostao/la Kristijan Vičar » sri, svi, 12, 2010 4:50 pm

Kristijan Vičar

PostPostao/la messi2 » uto, svi, 25, 2010 9:39 pm

Može li mi netko reći nešto više o tradicionalnom ruskom kettlebellu? Postoji li neki seminar da se naučim ili je dovoljno ovako kod kuće?
messi2

PostPostao/la Kristijan Vičar » pon, lip, 07, 2010 11:39 am

messi2 je napisao/la:Može li mi netko reći nešto više o tradicionalnom ruskom kettlebellu? Postoji li neki seminar da se naučim ili je dovoljno ovako kod kuće?

Ako misliš na rusku tradiciju koja ima veze npr. s ovim:

Godine 1948 prvo kettlebell lifting natjecanje održano je u Rusiji gdje je najviše ponavljanja s umjerenom, a ne jedno jedino ponavljanje s velikom težinom, činilo prvaka.
Tome je prisustvovalo 200.000 ljudi.
Kettlebell lifting (dakle "girevoy sport") je proglašen etničkim sportom u 1974.
1985. održano je prvo službeno rusko nacionalno prvenstvo i od tada su se i mnogi drugi narodi pridružili međunarodnim natjecanjima koja su započela.

onda što se seminara tiče... toga nema. Nešto sam bio organizirao u stilu kao osnove kettlebell liftinga s jednom girjom (bez zalaženja u detalje sporta i dizanja dvije girje) koje se baziraju na tradicionalnom kettlebell liftingu za šačicu zainteresiranih, ali sada ništa od toga jer kod nas (kao i drugdje) su ljudi više zainteresirani za amerikaniziranu verziju u kojoj se ne moraju u tolikoj mjeri baviti tehnikom i koja je rekreativne naravi pa se ne moraju pomučiti kao u ruskoj varijanti.

Pojedinačna poduka uvijek dolazi u obzir. To je najbolja varijanta uz trenera koji kuži o čemu se radi.

Kod kuće probaj, ali ne očekuj neke posebne rezultate jer najvjerojatnije ćeš sve krivo skopčati.
Na seminaru možeš dobiti informacije i probati, ali da ćeš naučiti... teško- za to treba više vremena, ali to je dobar prvi korak jer odmah ćeš zaključiti da li je to za tebe ili nije.

Ako si mislio na kettlebell lifting na način na koji je prezentiran amerima preko Pavela, Dragondoora i rkc-a i kojeg oni isto nazivaju tradicionalni ruski kettlebell lifting iako to nije to, onda info lako možeš naći na internetu, pdf-ovima, videima, seminarima u Hrvatskoj itd...uglavnom sve vrvi od toga pa ne bi trebao imati problema.
Kristijan Vičar

Sljedeća

Natrag na Snaga i jakost

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.