Puknuo ligament skočnog zgloba. Kada sam spreman za treninge?

Vi pitate - Mi odgovaramo // 21.12.2010. // Marino Bašić prof. kinezijologije

PITANJE:
Postovani profesore, slucajno sam pronasao ovu stranicu i imam jedno pitanje. Fudbalom se bavim sada amaterski, i nedavno sam imao povredu pucanja ligamenata lijevog skocnog zgloba.nosio sam gips 20 dana i odradio 10 dana fizioterapije. Interesuje me kada je moja noga zdrava da nastavim nesmetano sa fudbalom?imam 29god i ne osecam sada neke posebne bolove na povredjenom mestu. unapred hvala

ODGOVOR:
Postovani,
Istu povredu je imao i moj brat kojemu je uz pucanje ligamenta doslo do pucanja i nekih kostiju. Doktori su savjetovali da ne operira jer ne bi bilo nekog pomaka. Trenirao je nakon nekog vremena i ubacivao u trening dosta vjezbi propriocepcije (daske za balans) i jacanje stopala sa elasticnom trakom i sl.
Isto bih i vama preporucio. U pocetku je igrao nogomet s bandazom odnosno s elasticnim zavojem na nozi, a kasnije bez toga.
Preprucio bih vam da krenete postepeno s treningom i da ne potencirate bol odnosno ako kod nekih kretnji osjetite bol da ih ozbjegavate. Necete imati problema s pravocrtnim trcanjem medutim kod promjena smjera cete osjecati manju bol, a takoder i kod skokova kod kojih morate biti oprezni. Pazite i kod udaranja lopte.
Mislim da je dovoljno vremena proslo od ozljede i da mozete nesmetano trenirati, ali dobro slusajte tijelo da vidite kako reagira i pazite da ne pocnete radite kompenzacijske kretnje odnosno da pocnete opterecivati drugu nogu jer se onda mogu pojaviti bolovi u suprotnoj nozi tj. koljenu, kuku i sl. jer poremetite biomehaniku hoda.

Vaš dojam


(obavezno)
(obavezno)

Nuhic

Postovani,
Prije 6 dana sam imao nezgodu na utakmici.Momak mi je udario po lijevoj nozi sa vanjske strane. Osjetio sam strasnu bol, doslo mi je slabo i cuo se je pucanj ( kao kad neko jako udari dlanom od dlan). Isao sam od bolnice do bolnice, danas kod ortopeda. Gospodin mi je rekao (kao i ostali) da su otisli ligamenti i stavio langetu i odmor. Da li se nesto vise moze uraditi jer na nogu ne smijem ni pomisliti da se oslonim,otok ne spada a noga mi je bukvalno pozelenila do koljena. Tablete od istog gosp. ne djeluju.Preporuka?
Lijep pozdrav