PITANJE:
Postovani profesore, slucajno sam pronasao ovu stranicu i imam jedno pitanje. Fudbalom se bavim sada amaterski, i nedavno sam imao povredu pucanja ligamenata lijevog skocnog zgloba.nosio sam gips 20 dana i odradio 10 dana fizioterapije. Interesuje me kada je moja noga zdrava da nastavim nesmetano sa fudbalom?imam 29god i ne osecam sada neke posebne bolove na povredjenom mestu. unapred hvala

ODGOVOR:
Postovani,
Istu povredu je imao i moj brat kojemu je uz pucanje ligamenta doslo do pucanja i nekih kostiju. Doktori su savjetovali da ne operira jer ne bi bilo nekog pomaka. Trenirao je nakon nekog vremena i ubacivao u trening dosta vjezbi propriocepcije (daske za balans) i jacanje stopala sa elasticnom trakom i sl.
Isto bih i vama preporucio. U pocetku je igrao nogomet s bandazom odnosno s elasticnim zavojem na nozi, a kasnije bez toga.
Preprucio bih vam da krenete postepeno s treningom i da ne potencirate bol odnosno ako kod nekih kretnji osjetite bol da ih ozbjegavate. Necete imati problema s pravocrtnim trcanjem medutim kod promjena smjera cete osjecati manju bol, a takoder i kod skokova kod kojih morate biti oprezni. Pazite i kod udaranja lopte.
Mislim da je dovoljno vremena proslo od ozljede i da mozete nesmetano trenirati, ali dobro slusajte tijelo da vidite kako reagira i pazite da ne pocnete radite kompenzacijske kretnje odnosno da pocnete opterecivati drugu nogu jer se onda mogu pojaviti bolovi u suprotnoj nozi tj. koljenu, kuku i sl. jer poremetite biomehaniku hoda.