PITANJE:
Kakav bi ste program preporučili riječ je o vrlo luksabilnom koljenu sa trećim stupnjem hondromalacije patelle nedovoljne snage kvadricepsa, vidljiva hipotrofija.
Riječ je o sportskom plesu gdje su izražene snažne ekstenzije u koljenom zglobu, bolje rečeno hiperekstenzije.Ozljeda je relativno sanirana i sportaš(17god.,muško) je spreman krenuti sa programom. Tako Vas molim da napišete neka svoja razmišljana s obzirom da radite sa nizom sportaša.

ODGOVOR:
Kombinirao bih vježbe snage s vlastitim tijelom, pilates loptama, zračnim jastucima, te koristio propriocepcijski trening (balans daske i sl.). Bitno je da se ide postepeno progresivno, da se vidi kakva je reakcija na pojedine vježbe odnosno ako neka vježba izaziva bol tada ju treba zamijeniti ili ubaciti kasnije u trening kada je sportaš sposoban da ju izvodi. Treba jačati ne samo izolirano kvadricepse nego cijele noge, pogotovo zadnju ložu, stražnjicu i pregibače kuka. Također bih ubacio rad na biciklu (biciklergometar), a možda u prvom dijelu i plivanje koje bih kasnije izbacio jer previse “omekani” mišiće.
Ako ste zainteresirani mogu vam kreirati program treninga (vježbe sa slikama, doziranjima i ostalo) koji ce biti usmjeren na navedene ciljeve.