PITANJE

1.Da li se u toku pripremnog perioda nogometasa (seniori) kada se radi na snazi ,recimo, 7 dana posvecuje vezbama snage, pa kad se radi izdrzljivost isto tako, pa brzina ili se mozda kombinuje jedan trening se radi na razvoju snage, drugi trening na razvoju brzine, treci trening izdrzljivost? i recimo kada radimo u teretani, koliko dugo se radi na opcoj fizikoj p[ripremi? da li to podrazumeva da se rade sve sprave( bench, cucanj itd) a kada radimo specificnu pripremu koncentrisemo se na misicne grupe koje su angazovane u fnogometu( vise se rade trbusnjaci i vezbe za donje ekstremitete jer nema potrrebe raditi benc press?
2. Ako bi mogao da mi pojasnis crossfit nacello
3. Da li bi mozda mogao da mi posaljes bateriju nekih motorickih testova, recimo kad se rade zgibovi, pa pise u tabeli u kakvoj smo utrenitranosti kada se uradi odredjeni broj ponavljanja itd..

ODGOVOR

  1. postoji više načina kako periodizirati pojedine sposobnosti, medutim u pripremnom periodu je vise naglasak na općoj izdrzljivosti, snazi i sl. a kasnije se više radi (kako se priblizava natjecanje) specifična izdrzljivost, snaga i sve vise treninzi brzine i eksplozivnosti. Naravno da ne treba bilo sto zapostaviti u bilo kojem periodu samo sto su omjeri razliciti. Koliko se dugo radi na općoj pripremi ovisi o vremenu koje imamo na raspolaganju, u kakvom su nam stanju dosli sportasi i koji su ciljevi (da li treba tempirati formu za prvo kolo, drugo kolo ili mozda pretkolo). Bench press ako gledamo misicne grupe ne pogada noge, ali ako gledamo njegov utjecaj na centralni zivcani sustav tada povecava eksplozivnost u cijelom tijelu ( a opet se noge odmaraju).
  2. Ima cijeli clanak koji sam objavio na mojdoktor.hr a uskoro ce biti novi clanak na stranici vezan uz crossfit pa ce ti sve biti jasno.
  3. nazalost nemam modelne karakteristike za pojedine sportove jer svi moji sportasi idu na testiranja u dijagnosticki centar Kinezioloskog fakulteta pa odmah dobijem obradene rezultate.