Ples na šipci (pole dance & fitness) kao oblik vježbanja je prije svega akrobatska disciplina koja zahtijeva i psihičku i tjelesnu spremnost. Ovaj oblik vježbanja, ukoliko se radi pod stručnim vodstvom i na ispravan način, razvija mišićnu snagu, fleksibilnost, fluidnost pokreta i gracioznost zbog plesnog elementa kojeg posjeduje.

Postoji više podvrsta plesa na šipci, kao npr, egzotični ples na šipci, fitness i ples na šipci, s faktor i dr. Kod nas se ples na šipci (pole dance) često zamjenjuje s treningom S faktora koji je vrlo različit po svojoj strukturi i programu. Trening pole dance-a sastoji se od aerobnog zagrijavanja, vježbanja i plesa ina šipci, vježbi snage te istezanja na kraju.

Pole dance program najčešće ima 3 stupnja: početnički, srednji i napredni. Na početničkom stupnju pole dance-a, koji traje oko 3 mjeseca od vas se očekuje da naučite i usvojite sve okrete na šipci kojih ima 20-ak, neka sjedenja i penjanja te da steknete mišićnu snagu za 2. stupanj na kojem ćete se okrenuti “naglavačke”. Drugi i treći stupanj su dužeg trajanja i potpuno je individualno koliko će se koja osoba zadržati na kojem stupnju, ovisno o snazi i upornosti te redovitim dolaženjem na treninge.

Prijašnje iskustvo bilo kakvog oblika vježbanja ili plesa olakšava i ubrzava napredak ali nije neophodno.

Ples na šipci kao oblik vježbanja je ujedno i zabavan i težak jer se tijekom treniranja uče neprestalno nove figure i okreti, koje s vremenom postaju sve teže i opasnije te predstavljaju pravi izazov. U početnom stupnju mogući su hematomi, najčešće na nogama, a u kasnijim stupnjevima postoji jedna doza rizika od opasnijih povreda. Zato je, kao i u ostalim sportovima, jako važno trenirati pod stručnim vodstvom koje će vam na ispravan način pokazati i objasniti svaki okret ili figuru.

Ples na šipci (pole dance) prilagođen je i muškarcima i ženama i natjecanja u ovoj vrsti sporta održavaju se godinama u cijelom svijetu ,a 2011.g. održano je i 1. Hrvatsko natjecanje u plesu i fitnessu na šipci i kao takvo priznato od svjetske federacije za sport na šipci (International Pole Sports Federation) što dokazuje kako je ova, iako mlada vrsta sporta i rekreacije sve raširenija i popularnija.

Ingrid Jerak, organizatorica 1. Hrvatskog natjecanja u plesu i fitnessu na šipci, licencirana instruktorica i sutkinja za pole dance i fitness, trenutno živi i radi u Zagrebu gdje vodi grupe i individualne treninge.