PITANJE:
Pozdrav Marino, evo javljam vam se s nekoliko zahtjeva a i nekoliko konkretnih pitanja… molio bih vas da mi posaljete metodiku za trzaj, nabacaj i izbacaj, a konkretno bih vas pitao kako i na koji nacin, i uz koje preparate ako su potrebni, kod nogometasa smanjiti postotak potkoznog masnog tkiva ( osim onim metodama dugotrajnog trčanja, voznje bicikla itd.) ?? kojim vjezbama raditi na definiciji trbuha kod treniranih sportasa koji su vec adaptirani na ”obicne”, kose trbusnjake i podizanje opruzenih nogu od podloge??? i postoji li igdje napisan ili obajvljen popis ucenja te-ta elemenata po godinama ili kategorijama za mlade nogometase?? Radujem se vasem odgovoru, s postovanjem!

ODGOVOR:
Evo saljem vam metodiku za weightlifting, a sto se tice smanjenja potkoznog masnog tkiva kod nogometasa koji su dobro trenirani preporucio bih vam sljedece:
1. ubaciti neke metode treninga s utezima (superserije, triset i sl.), tabata metoda i sl. To ce mu ubrzati metabolizam i smanjiti potkožno masno tkivo.
2. sto se tice trcanja ubaciti neke intervalne treninge popput fartleka npr. 1 minuta brzo (85% od max.) 1 minuta sporo i tako ukupno 20 minuta.
3. sto se tice prehrane, regulirati ju, a moze se povremeno ubaciti i proteinska dijeta (dominantno se konzumiraju proteini npr. meso, sir i sl.), može se ubaciti i jedan dan posta (samo voće, povrće i vode) ali jedanput u mjesec dana da se dodatno ubrza metabolizam.
4. sto se tice dodataka mozete koristiti piruvat (uzima se prije treninga i čuva ugljkohidrate i topi masnoći, l-carnitine koji se isto uzima prije treninga, neka kombinacija poput chargea od labrade ili thermo caps od weider u kojima imate vise preparata poput zelenog caja, guarane i drugih preparata koji ubrzavaju metabilizam i poticu topljenje masnoce, a moze uzeti i chitosan koji se uzima prije obroka i veze masnoce u probavnom traktu. Sto se tice trbusnjaka naravno da nakon nekog vremena morate poceti ubacivati teze vjezbe za trbuh, na vama je da odaberete nacin i vjezbu jer postoji velik broj varijacija vjezbu koje su različitih tezina.
Sto se tice knjiga vezanih uz te-ta elemente imate knjigu od Pere Dujmovica koja se zove Skola nogometa u kojoj su opisani elementi učenja nogometne igre po uzrastima.
Pozdrav,