Krav maga je praktičan i taktički sistem koji uči kako spriječiti, nositi se i nadvladati sve vrste nasilnih napada. Krav maga je razvijena u Izraelu pod realnim uvjetima. Razvio ju je i pokrenuo Imi Lichtenfeld, a njen daljnji razvoj dodijeljen je nakon Imijeve smrti Eyalu Yanilovu.

Krav maga na hebrejskom znači „bliska borba“ i predstavlja sustav borbe izraelske vojske. Predstavlja horizontalan sustav sa jedinstvenim i logičnim pristupom. Lako se uči i pamti, izvodi prirodno i instinktivno i primjenjivo u stresnim situacijama. Jedan je od najboljih sustava borbe u svijetu upravo zbog svoje primjenjivosti i efektivnosti u stvarnim životnim situacijama. Sve više postaje omiljeni sustav borbe policijskih jedinica, poput američke S.W.A.T. postrojbe, zatim vojske i raznih zaštitarskih službi diljem svijeta .

Krav maga je rođena u 1910. u Budimpešti (Mađarska). Imi je odrastao u Bratislavi (tadašnja Čehoslovačka). Imijev otac, Samuel, radio je u cirkusu kao „strongman“, a bavio se hrvanjem i boksom. Nakon cirkusa zaposlio se u češkoj policiji kao detektiv. Svoja znanja iz boksa i hrvanja polako je počeo prenositi na Imija koji se pokazao odličnim učenikom.
1930. po Europi pa tako i Čehoslovačkoj se počinje širiti ANTISEMITIZAM. Kako je mržnja prema židovima sve više rasla tako je raslo i nasilje prema njima. Kako bi to spriječio, Imi je okupio par mladih ljudi i počeo i podučavati borbi. Ubrzo je shvatio razliku između sporta i ulične borbe te je svoje podučavanje polako mijenjao i prilagođavao. U takvim uvjetima je posijano sjeme krav mage. Imi je počeo ujedinjavati prirodne i urođene pokrete tijela sa instinktivnim reakcijama te istovremenim i odlučnim kontranapadima. Zbog svojih uspjeha u borbi protiv nacista Imi je postao poznata osoba. 1940. Imi se ukrcava na brod Pentcho kojemu je cilj tadašnja Palestina. U Palestinu je nažalost tek stigao 1942. Rani vođe Izraela prepoznali su Imijeve borbene vještine i sposobnosti prenošenja istih na druge. Imi je počeo trenirati tadašnju vojsku još nerođenog Izraela. 1948. oformljen je IDF (Izraeli Defence Forces) sa Imijem kao glavnim instruktorom za borbu prsa o prsa. U to vrijeme radi na daljnjem razvoju krav mage. 1964. Imi napušta vojksu i sa sobom odnosi krav magu. Tada počinje podučavati civile. U početku je podučavao vojnu krav magu jer je krav maga nastala u vojsci. Kasnije je počeo ravijati i podučavati civilnu krav magu. Razvio je način podučavanja, kurikulum ili nastavni plan te preuzeo sustav pojasa od juda kao i nošenje kimona. Između 1964. – 1974. radi na razvoju civilne krav mage. Neke tehnike su razvili i sami učenici. 1978. oformljena je KMA (Krav maga Association). Kroz čitavo vrijeme do 1998. Imi nastavlja trenirati, razvijati KM i stvarati nove instruktore. 1998. Imi umire u bolnici. Do tog vremena velika pomoć Imiju u razvoju civilne krav mage i upoznavanju ostalih instruktora sa novim promijenama bio je Eyal Yanilov. 1995.- 1996. oformljen je IKMF i od tada se krav maga širi svijetom čineći ga sigurnijim.

„So you may walk in peace!“

Sastavio: Saša Habuzin, apsol. Kineziologije

G1, IKMF (International Krav maga Federation)
Nove grupe počinju sa upisima već od 01.03.

Za sve informacije javite se na spartan.habuzin@gmail.com ili na 098 99 89 236.