PITANJE:
Pozdrav; imam 18 godina, (187 cm, 88 kg). Sudeći po raznim tablicama sa indeksima težine koje sam ispunio, ja sam na pragu umjerene gojaznosti. Koji je najbolji način za postizanje idealne tjelesne težine (u mom slučaju 80 kg), i šta mi preporučujete u pogledu ishrane i treninga? S Poštovanjem, Hvala.

ODGOVOR:
Sto se tice tablica o gojaznosti njih ne bih gledao jer se temelje na nekim proračunima u odnosu težine i visine. Bitniji je odnos količine mišića i potkožnog masnog tkova npr. neki sportas koji ima 180 cm visine i 85 kg težine s postotkom masnoće ispod 10 % je jako dobro graden i oblikovan dok prema tablicama ima previse kilograma isto tako neki rekreativac može imati manje kilograma u uspredbi sa visinom ali da ima puno potkožnog masnog tkiva, a prema tablicama je dobro.
Sto se tice prehrane preporucio bih vam u pocetku da promijenite namirnice koje koristite u prehrani, a da se ne zamarate sa količinom koju unosite te da imate veci broj obroka tijekom dana (ako ne znate kako mogu vam napraviti jelovnik).
Sto se tice treninga trebate kombinirati treninge snage sa treninzima izdrzljivosti tako da gubite kilograme, a da sačuvate mišiće odnosno da topite potkožno masno tkivo (ako ne znate kako mogu vam napraviti program treninga).