PITANJE:
Pozdrav!
Imam jedno pitanje! Od 15 godine bavim se trčanjem ali samoinicijativno, nisam nigdje u klubu trenirala i svjesna sam toga da sam radila ogroman broj pogrešaka. No oduvijek sam htijela okušati se to raditi pod profesionalnim vodstvom. Sada imam 24 godine, aktivno se bavim jazz dance-om, joggingom i uz to rekreativno kick boxingom. Zanima me do koje razine mogu napredovati ako krenem na treninge i odrađujem sve pravilno. Eto to me uvijek zanimalo pa bi mi trebao savijet nekoga tko se razumije u to područje!
Hvala ti!
Ida 🙂

ODGOVOR:
Ida,
Sto se tice napretka godine nisu ogranicenje jedino sto za razvoj nekih sposobnosti treba vise vremena nego za neke druge npr. za napredak u fleksibilnosti ili u izdržljivosti treba manje vremena nego za napredak u brzini ili u ekslpozivnoj snazi. Druga stvar je ta što osoba na početku uvijek brže napreduje u kraćem vremenu, odnosno bolje joj se prima dok je kasnije teže napredovati (usporedi to sa balonom, na početku ga pušeš lagano, a kasnije sve teze).
Kada se dođe do nekog platoa neke granice u treningu tada terba mijenjati inetnzitet, vježbe i slično da bi se tijelo šokiralo i potaknulo da se adaptira na novi način treninga što će rezultirati poboljšanjem rezultata i sposobnosti.
Što se tiče nivoa do kojeg možeš napredovati ovisi kakav ti je cilj. ako ti je cilj dobar tjelesni izgled, dobar nivo snage, izdržljivosti i fleksibilnosti to je sve dokučivo samo treba više ili manje vremenena odnosno zavisi o tome kakva si genetski. Ako je cilj neko natjecanje (profesionalno) onda treba još više truda i vremena za trening i za odmor nakon treninga. Pozdrav