Cijela ova priča o juniorskom tenisu govori ustvari o tome kako bi trebao izgledati profil trenera koji rade s juniorima i mislim da bi bolji naslov bio „Treneri u juniorskom tenisu“,ali prekasno sam se sjetio.Do sada sam govorio o dva faktora koje bi treneri trebali imati da bi bili uspješni,a to su „Osjećaj za tenisku igru“ i „Osjećaj za tehniku“.Sada ću nešto reći o trećem“ Managerskom faktoru“ i s time bi zaokružio ovu  cjelinu.
Dakle,  managerski faktor znači da trener može uspješno voditi igrača ili drugim riječima upravljati kompletnom karijerom igrača kroz period od nekoliko godina( eng. manage-upravljati).To je vrlo važna stvar,jer trener može imati odličnu viziju igre i tehnike,ali ako ne povlači pravovremene poteze koji igrača guraju naprijed,može lako doći do stagnacije.Svi potezi koje trener vuče moraju biti u službi održavanja visokog nivoa motivacije i pravilnog dugogodišnjeg razvoja igrača.Naravno da jedan veliki dio motivacije leži u samom igraču,ali sa dobrim i kvalitetnim vanjskim podražajima možemo mu dosta pomoći.

Evo nekoliko konkretnih primjera:

  1. Trener se mora pobrinuti da igrač uvijek boravi na pravom mjestu u pravo vrijeme, npr.  kada igrate pet ili šest zimskih mjeseci u dvorani u Nedelišću s jednim ili maksimalno dva različita sparing partnera i cijelo ljeto provedete na terenu broj 1 teniskog kluba „TEAM“ Čakovec, sa ista ta dva sparing partera, nivo motivacije nemoze biti isti kao kada provedete tri tjedna zimskih praznika i dva tjedna proljetnih praznika u kampu na Floridi sa dvadeset i šest različitih sparing partnera iz cijelog svijeta, pa zatim svaki drugi vikend u Zagrebu ili na nekom od brojnih mjesta po Europi i sve to naravno pod budnim okom svoga trenera. A o tri mjeseca ljetnih praznika i brojnim sadržajima koji se mogu organizirati u tom periodu,neću ni govoriti. Moram spomenuti da u ovom primjeru igrač redovno pohađa bilo koju srednju školu i osobno mislim da je to dobro, iako u današnjem vrhunskom juniorskom tenisu i vrlo rijetko. Ukoliko je škola na drugom mjestu, tada trener-menager ima još više mogućnosti za planiranje. Ova tema tenis i škola je jako zanimljiva i roditelji u suradnji s trenerima moraju donositi dosta teške i vrlo važne odluke, koje uvelike utječu  ne samo na tenisku karijeru već i na cijeli životni put mladog sportasa i svakako o tome treba puno razgovarati, a ja ću se potruditi da uskoro napišem i neka svoja osobna iskustva, koja su bila dosta jaka.
  2. Trener mora napraviti optimalan raspored natjecanja što znači, ne previše, ne premalo, za nekog igrača više a za nekog manje, za nekog više domaćih turnira a za nekog više turnira u inozemstvu, za nekog je dobro da igra turnire u višoj kategoriji, a nekom to može štetiti, itd…
  3. S obzirom da je tenis individualni sport i već sam govorio o tome da je i jedan od najzahtjevnijih sportova, gledajući sa psihološke perspektive, svakako je važno da igrač bude okružen kvalitetnim ljudima. U tom segmentu trener opet mora voditi glavnu riječ, naravno u suradnji sa igračem(u svim točkama suradnja sa igračem i sa ostalim članovima ekipe je neizbježna). Dakle, odabir kondicijskog trenera, fizioterapeuta, sparing partnera su važne stvari, a isto tako i edukacija roditelja bez čije zdrave podrške, neprekidne vjere u uspjeh i jedne dobre odgojne baze, sve pada u vodu,(a financijsku podršku roditelja ćemo ostaviti za neki drugi put.) Roditelji moraju naučiti kako reagrati u različitim situacijama, treba im objasniti zašto je dobro da ponekad dođu na trening ili na natjecanje, a ponekad da ostanu doma, kada pozvati djeda, baku i tetu na meč a kada ne itd..Nekim bi se roditeljima ovo moglo činiti malo bahato od mene, jer misle da imaju dovoljno životnog iskustva da se mogu kontrolirati i znaju ponašati u bilo kojoj situaciji. Siguran sam da postoje i takvi no međutim tenis je i tu vrlo specifičan sport i tako dugo dok ne uđete dovoljno duboko u njega neznate što vas čeka. Vidio sam primjere gdje doktori nauka, profesori i drugi ugledni članovi našeg društva koji bi trebali biti primjer drugima gube glavu zbog tenisa. Edukacija roditelja je još jedna vrlo važna tema o kojoj treba razmišljati.

Sigurno ima još nekih primjera kako trener-menager može svojim pravilnim potezima  pomoći igraču u teniskoj karijeri i životu općenito. Jedno je sigurno, da bi uspješno provodio taj proces potrebne su mu dvije stvari, kako bi rekao najbolji hrvatski teniski menager i moj veliki prijatelj iz Splita, prva je veliko iskustvo, a druga je širina znanja kako iz tenisa tako i iz života.