Uvod

Indijske palice (clubbell) su rekvizit koji ponovno je postao popularan i počeo se koristiti u treningu sportaša i rekreativaca.
Izvor tzv. “Palice” je daleka Indija, a početak seže daleko u njenu prošlost.
Razvili su ih vojnici, policija i svi oni kojima je bila potrebna snaga, agilnost, ravnoteža, fizička nadmoć i znanje borilačkih vještina.
Britanski vojnici koji su sudjelovali u pripajanju Indije bili su iznenađeni kada su naišli na domoroce koji su bili iznimno vješti u baratanju palicama u raznim fluidnim pokretima. Otkrili su da, iako je Palica jednostavno sredstvo, njen utjecaj na širenje prsnog koša i vježbanju čitavog tijela poput cjeline je nesuporediv.
Britanci su zatim donijeli palice u Europu gdje su ih prihvatili Nijemci i Česi te ih uklopili u svoje trenažne sistema.
Njemački imigranti su zatim prenijeli palicu u SAD početkom 1800.god i ubrzo je palica postala dio američkih škola i vojske te njihovih programa fizičke kulture.
Priručnik za fizički trening američke vojske kaže: „Utjecaj ovih vježbi,kada se izvode sa laganim palicama je prvenstveno na živčanoj bazi. Prema tome služe primarno u razvoju koordinacije,ritma i fluidnosti pokreta. Iako djeluju blagonaklono na mišiće i pokretljivost ramena,podlaktica i zgloba šake,isto tako je zamijećeno da povećavaju snagu i mišičnu masu.“
1882. Lewis, jedan od pionira američke tjelesne kulture, uključio je palice u svoj program tjelesne pripreme. Za njih je rekao: „Kultiviraju strpljenje i izdržljivost i najviše utječu na longitudinalne mišiće leđa i ramena i tako ispravljaju naviku grbljenja leđa ili pogrbljenog stava.“
Palice, zbog načina koji se njima služi, povećavaju moment rotacione sile pa bi se trening sa palicama mogao opisati kao „kružni\cirkularni\rotacioni trening s utezima“. Palica je možda jedan od najstarijih sredstava treninga korištenih od strane vojske.

Primjenjivost palice u treningu

Postoji velik broj razloga zbog kojih je dobro uvrstiti trening s Palicom u svokdnevnu rutinu.
Navesti ćemo neke razloge i principe djelovanja palice priliom izvođenja treninga.
Rameni pojas je najvjerojatnije najpokretljivije područje tijela ali također i najosjetljivije te jako sklono ozljedama. Snaga ramenog pojasa trebala bi biti potpomognuta fleksibilnošću,a palica razvija jedno i drugo. Kada konveksno i konkavno tijelo ramenog zgloba (glava humerusa i zglobna jama lopatice) djeluju u harmoniji sa zglobom lakta i šake, moguće je izvesti skoro beskonačan broj kružnih pokreta.
Osnovni pokreti palicom su temelj svih pokreta ramenog pojasa, pa i onih primjenjivih u sportovima poput borilačkih vještina. Ključ uspjeha pri korištenju palica su koncentracija, preciznost i naravno, vježba.
Osnovne vježbe sa palicom nude siguran i jako efikasan način oporavka ramenog pojasa u smislu njegove pokretljivosti. Napredniji pokreti uključuju složene pokrete rukama i nogama koji pridonose sveopćoj agilnosti, pravovremenosti ili“timing-u“ i ambidekstrozi tijela.
Čak i ako vas ništa od ovdje napisanog ne zanima možete ih svejedno unijeti u svoj repertoar rekvizita i razbiti monotoniju vašeg dosadašnjeg programa jer ako i ne vjerujete u njihove transformacijske i kondicijske mogućnosti ne znači da ih nećete osjetiti,a to je ono najvažnije.

Za sve one koji žele sve probati odmah i sada evo jedan jednostavan program koji se odlikuje svim karakteristikama treninga sa palicama ili kružnog treninga!
Program CST-a (Circular Strength Training)
Zagrijavanje:

Način izvođenja zagrijavanja:

 • Izvedite sve vježbe po redu
 • Nema odmora između vježbi (ne krugova-radi se na vrijeme)
 • Izvrši zadani broj ponavljanja
 • Kada prođete sve vježbe počnite ponovno (bez odmora)
 • Totalno vrijeme trajanja: 10 min

Način izvođenja:

 • Izvedite sve vježbe po redu
 • Nema odmora između vježbi(ne krugova-radi se na vrijeme)
 • Izvrši zadani broj ponavljanja ili vrijeme rada
 • Izmjena vježbi „aktivnog odmora“ je moguća po volji
 • Kada prođete sve vježbe počnite ponovno (bez odmora)
 • Totalno vrijeme trajanja : 12 min

Na kraju treninga obavezno obavite 10 min aktivnog istezanja.

Zaključak

Za neke ovo neće predstavljati neki pretjerani napor dok će za neke od vas biti jedan od najnapornijih treninga što ste odradili u zadnje vrijeme. Za ove druge, nudimo savjet. Slušajte svoje tijelo! Vaše tijelo je inteligentna mašina i ako vam ono kaže stop!! nemojte forsirati. Zahvaljivat ćete nama ili sami sebi sljedećeg dana.
U ovom radu napravljen je kratak osvrt na ponovno pojavljivanje Palice u treningu sportaša i rekreativaca, te način njene upotrebe. Pošto postoji velik broj vježbi koje se mogu izvoditi sa njom to će biti podrobnije obrađeno u nekim od sljedećih radova.

Literatura

 1. Schatz, W. J. (1908). Club Swinging for Physical Exercise and Recreation. American Gymnasia Company, Boston, Mass., U.S.A.
 2. Gardiner, B. (1884). Indian Club Swinging. E. I. Freeman & Co., Printers and Publishers.
 3. Corbbett, G. T. B. i Jenkin, A. F. (1985). Indian Clubs. George Bell & Sons., London.