PITANJE:
Našao sam vaš kontakt na stranicama sportskitrening.hr. Javljam se iz Rijeke. Do svoje 17. godine bavio sam se skijanjem. sudjelovao sam na natjecanjima i svake godine odlazio po nekoliko puta u Sloveniju i Italiju. Sad imam 30 godina i od svoje 17. nisam stao na skije. Već dugo vremena me to boli i volio bih ponovo skijati. jako mi je žao što sam ispustio iz ruku svoju priliku da postanem dobar skijaš i uživam svake godine na snijegu u tom za mene izuzetno lijepom i izazovnom sportu. razmišljam o tome da ponovno počnem trenirati i pripremati se za skijanje. zanima me da li vi pružate mogućnost ljudima da u trećem desteljeću svoga života ponovno krenu u kondicijske treninge, rade na ravnoteži itd. stvar je u tome da ja mogu sam trčati i ići u teretanu ali to nije dovoljno, jer mi treba stručan trener kako bi se maksimizirao rezultat svakog vježabanja. spreman sam se preseliti u Zagreb, na recimo tri mjeseca i tada se vratiti u Rijeku i sam nastaviti trenirati po rasporedu i programu kojeg bih naučio kod vas. neznam je li ta ideja s obzirom da imam 30 godina i 18 kila više nego što bih trebao imati dobra, možda je smiješna i nemoguća..u svakom slučaju, ako postoji mogućnost da se istreniram i vratim na skije kao dobar skijaš, tu bih mogućnost iskoristio.

ODGOVOR:
Sto se tice godina nikad nije kasno. Jako puno sportasa iz razlicitih sportova su uspjesni sa puno godina (Maldini, Costacurta do 40 u Milanu, Randy Couture u UFC-u u 46 godini i sl.). Takoder ako je netko kronoloski star ne znaci da je biološki star. Pisao sam jedan clanak o tome te nasao radove u kojima se potvrduje da je 70 – godisnji dizac utega jaci od prosjecnog 30 godisnjaka.
Sportas se moze jako dobro spremiti u godini dana (ako radi sa dobrim metodama i tehnologijama) tako da ne vidim nikakav razlog da se ne probate spremiti. Nemate nista za izgubiti, mozete probati tako da vam kasnije ne bude zao.
Ja vam mogu pomoci da vas spremim kondicijski, a zatim je na vama i na vasem skijaskom treneru da to prebacite na stazu.