PITANJE:
Poštovani,
Pregledavajući net naišao sam na vašu internet stranicu, a pošto sam započeo raditi u fitnessu odlučio sam se na upit vama kao kompetentnoj osobi. Unaprijed vam zahvaljujem i oprostite što sam se osjećao slobodnim za upit. Zanima me da li postoji neki opći protokol kod prijema, odnosno organizacijskog rada sa individualnim klijentima i rada u grupama.
Pod time mislim na ponašanje fitness instruktora pri individualnom i grupnom radu, ne znam da li to zadire već u neke druge pedagoške okvire ali zasigurno i to.
-observacije, vizualne/verbalne instrukcije, paziti na intonaciju govora, utvrđivanje početnog stanja iitd.
Nadam se da ste razumjeli što sam Vas htio pitati,
Mnogo hvala i srdačan pozdrav,

ODGOVOR:
Postovani,
Odlicno je sto o tome razmisljate jer jako mali broj trenera i instruktora u fitness centrima razmislja o tom segmentu rada s klijentima.
Svaki klijent je drugaciji kao osoba i trazi razlicite stvari. Sto prije prepoznate to kod klijenta biti ce vam lakse ga pridobiti. Kada dobijete njegovo povjerenje tada vam je lako s njime raditi jer prihvaca vase vjezbe, vas nacin treninga, vase savjete. Takoder morate znati da dosta klijenata s trenerom prica o privatnim i opcenito zivotnim stvarima tako da i tu trebate imati strpljenja i pricati o tome, a opet paziti da ne razvodnite trening odnosno da napravite vecinu onoga sto ste planirali, jer bez obzira na pricanje i ugodni razgovor s vama svaka osoba zeli vidljiv napredak i to u sto kracem vremenu.
Najbitnija stvar kod toga je iskustvo jer nakon nekog vremena cete vec u prvom treningu moci prepoznati kod vjezbaca u koju kategoriju ga svrstati. Sto se tice vizualnih i vrebalnih instrukcija tu ne trebate pretjerivati nego dajte kratke, jasne i jednostavne upute jer previse komplicirane i slozene stvari ce klijenta samo opterecivati (pogotovo ako nije sportas).
Sto se tice utvrdivanja pocetnog stanja, to mozete napraviti kroz uvodne treninge ako je rekreativac, a ako je sportas onda mozete napraviti pravo testiranje.
Kod rekreativaca vam je najbitnije da vam kaze da li je imao problema s ledima, koljenima (lokomotorni aparat) ili opcenito sa zdravljem (visok tlak i sl.)
Takoder je bitno da upoznate njegov radni dan da vidite kakvim se poslom bavi (radi stresa i vremena koje provodi radeci), te da li se pravilno hrani jer se moze desiti da nista ne jede cijeli dan i dode kod vas na trening, a tada ce mu biti tesko na treningu ili da puno radi, a malo spava. Ovo su vam neke kratke upute i savjeti, vecinu toga cete najbolje spoznati kada se nadete u konkretnim situacijama. Pozdrav,