PITANJE:

Prošle godine u desetom mjesecu, pristupio sam selekciji za vojsku. A vježba je se sastojala od, trčanje 10 KM uz laganu uzbrdicu, i nakon toga odmah pješačenje pod opterećenjem na planinu do visine 2000 metara.Tom prilikom sam zadobio \”lakšu\” povredu mišića noge \”Biceps Femoris\” bar u tom dijelu noge osjetim bol nakon svakog jačeg treninga. Obatio sam se svom doktoru ali mi ništa konkretno nije rekao, osim da to nije ništa! Ali ja i nakon više od pola godine imam bolove. Pa Vas molim da mi Vi odgovorite dali je ovo neka ozbiljnija povreda. Hvala!

ODGOVOR:

Postovani,
Vjerojatno se radi o istegnuću ili rupturi bicepsa femorisa sto se moze vidjeti najbolje pomocu ultrazvuku i pomocu nekih funkcionalnih testova poput povlačenja ispruzene noge po podu prema sebi dok stojimo u uspravnom polozaju.
Druga stvar sto moze biti je da imate poremecenu mehaniku kretanja odnosno dok trcite da vise opterecujete jednu nogu ili da su vam neki misici prejaki u odnosu na druge (u ovom slucaju mozda kvadriceps). Takoder razlog moze biti i donji dio leda.
Trebate sve uzeti u obzir. Bilo bi dobro otici kod kvalitetnog fiziterapeuta koji bi vam mogao dati odgovore na neka pitanja.
Pozdrav