PITANJE:

Dobar dan!
Pišem diplomski rad na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a praktični dio se odnosi na testiranje u sportovima. Zadatak mi je izraditi program koji bilježi rezultate testiranja sportaša, prati njihov napredak i iscrtavanje rezultata kroz grafove i izvješća. Istraživala sam na interentu koja se sve obilježja prate i doznala kako se tesiranja mogu općenito podijeliti na tri glavne skupine: testiranje morfoloških, funkcionalnih i motoričkih karakteristika. Za neke sportove sam našla koji parametri se prate pri testiranju. Pri tome mi je zbilja jako, jako pomogla Vaša web-stranica. Zapravo ono što me zanima je, imate li primjerke formulara (obrazaca) sa parametrima koji se testiraju u različitim sportovima? Ako imate, biste li bili voljni poslati mi primjere kako bi mogla zapisati koji se svi parametri testiraju za svaki pojedinačni sport? Zbilja bih bila jako zahvalna. Kao što sam rekla, za neke sportove najpopularnije(nogomet, košarka, …) sam izdvojila većinu parametara, ali mi recimo najviše nedostaju funkcionalne karakteristike za pojedinačni sport, dok za morfološke karakteristike sam npr. za nogomet stavila opseg lista noge, opseg kvadricepsa (dijelove tijela koji se čini najvažnijima za taj sport). Ako bi mogli poslati te specifične parametre po sportovima, ili preporučiti dobru web-stranicu (literaturu općenito) gdje bi ih mogla pronaći, bila bih veoma zahvalna!

ODGOVOR:

Postovana,
Htio bih vam se prvo ispricati sto vam nisam odmah odgovorio na mail. Zametnuo mi se pa sam ga tek neki dan vidio. Sto se tice parametara koji se testiraju u sportu mogu vam reci sljedece:
Testiraju se razlicite motoričke sposobnosti (brzina, snaga, agilnost, fleksibilnost, ravnoteza i dr. ) i funkcionalne sposobnosti (aerobna i anaerobna izdržljivost). Neki testovi se koriste kod svih sportova npr. Sargent (skok uvis s mjesta) ili skok udalj s mjesta. Neki su speficični za opojedini sport. Medutim posto neke sposobnosti imaju vecu ulogu u uspjehu u pojedinom sportu tada se one vise testiraju npr. kod kajakaša nije bitna frekvenicija koraka ili brzina na 5 metara kao kod nogometaša. To ovisi o jednadzbi specifikacije sporta.
Sljedeca stvar je da postoje laboratorijski i terenski testovi. To ovisi o mogućnosti testiranja. Neki terenski testovi pokazuju imaju veću vrijednost jer bolje procijenjuju ono sto je bitno za uspjeh u tom sportu. Nakon testiranja postoje modelne karakteristike za neki sport koji nam govore gdje je sportas u odnosu na vrhunske u njegovom sportu tj. u njegovom rangu ili poziciji u momcadi.
Preporucio bih vam svog kolegu dr. sc. Vlatka Vučetića koji je voditelj dijagnostičkog centra na Kineziološkom fakultetu i koji vam moze dati puno vise informacija i pokazati koje protokole testiranja i koje formulare oni koriste.