PITANJE:
Imam sina od 7 godina, na kraju 7. mj. navršit će 8. Pošto je malo krupnije građe i prosječne pokretljivosti upisala sam ga na rekreativnu gimnastiku u Sokol, ali mi se čini da mu to nije dovoljno. Zanima me s obzirom da je relatvno čvršće građe i čini mi se jačeg šuta da li bi mogao se baviti sportom u kojem je bi više došla do izražaja fizička snaga? Nogomet mi se čini nije sport za njega. I koje godine su najpovoljnije da se djeca počnu baviti sportom? Ja sam se godinama bavila rekreativno odbojkom, stonim tenisom i kuglanjem. A tata mu je potpuno antitalent za sport, čak niti za onaj pred televizorom. Zanima me dali bismo mogli doći na neku vrstu testiranja i našli određeni sport koji bi njemu odgovarao, jer to mu je velika želja? Ispričavam se što sam toliko dugačka u pismu, ali kako mi je sin odlikaš boli ga ta njegova tromost. Hvala!

ODGOVOR:
Postovana,
Sto se tice upisivanja na gimnastiku to je odlican odabir jer gimnastika utjece na velik broj sposobnosti (snaga, koordinacija, fleksibilnost i dr.). Problem je ako je samo 2x tjedno tada to nije dovoljno.
Sto se tice starosti kada se treba poceti baviti nekim sportom ovisi o sportu pa tako za pocetak bavljenja nogometom se uzima 10 – 12 godina, dok je kod tenisa 8, kod gimnastike i klizanja vec 5 godina i sl. U gimnastici je ranije jer tada mozete lakse asistirati djeci kod izvodenja pojedinih gimnastickih elemenata, bolje zapamte, treba veca kolicina treninga i sl.
Kod drugih sportova je drugacije, medutim to se odnosi samo ako se mislite baviti natjecateljski. Sto se tice odabira sporta najbolje je odabrati onaj u kojemu ce biti uspjesan jer ce se na taj nacin zadovoljno baviti sportom.
Moze se desiti opet da je za neki sport talenitran, ali da mu se on ne svida. Tako da bi bilo da najbolje da nade sport koji mu ide od ruke, a i svida mu se.
Posto ste rekli da je cvrsce grade, a rekli ste da je odlikas (sto znaci da je discipliniran i odgovoran) mozda bi mu odgovarao neki borilacki sport. Medutim u tim sportovima zna biti i ozljeda tako da toga mora biti svjestan kada ga odabire.
Slobodno me mozete nazvati pa moze kod mene napraviti jedan ogledni trening u kojem mozemo napraviti razlicite vjezbe brzine, snage, izdrzljivosti, sa i bez lopte i probati neke elemente razlicitih sportova, pa vam onda mogu preporuciti nekoliko sportova koji bi mu odgovarali, a mogu vam preporuciti i klubove i trenere za koje znam da kvalitetno rade.
Bitno je da reagirate sto ranije i krenete sa sportom, jer kasnije kada udete u sport tesko je promijeniti neke sposbnosti iz razloga sto covjek ima senzibilne faze u zivotu kada odredene stvari bolje prima i ako se one preskoce tada se to ne moze ispraviti nego samo ublaziti
Pozdrav,