AM metoda simbioza je prirodno terapeutskih pokreta sa senzualnošću te je budućnost fitnessa za žene. Magistrice kineziologije Martina Mavrin Jeličić i Ana Kuhanec Brašnović kreatorice su AM metode koje su svoje prijateljstvo spojile u ljubav prema tijelu i pokretu te svoju novu metodu vježbanja nazvale Am metodom. A pripada Ani i njenoj senzualnosti i M pripada Martini i njenom prirodnom terapeutskom pokretu.

 

Misao vodilja prilikom stvaranja ove metode bilo je pitanje što je ženama stvarno potrebno? Kako im to pružiti na nježan, ugodan i zabavan način i kako ih potaknuti da zakorače prema sebi i vlastitom tijelu te zdravlju i svojoj senzualnosti. Cilj metode ove jest da vježbanje umjesto obaveze postaje zadovoljstvo, ali i način života. Na prirodan i senzualan način  oblikovati lijepo i ženstveno tijelo te u svakom treningu pronaći emotivno zadovoljstvo.

 

Dijelovi ove metode proizlaze iz Body Balance sustava, Ana’s Sensual fitnessa, kineziterapije, baleta, tehnika vizualizacije, međutim u cjelovitosti AM metoda je potpuno drugačija i jedinstvena nadogradnja svega navedenoga.

Zasniva se na temeljitim Aninim i Martininim istraživanjima pri čemu je osnovni zadatak AM metode pružanje potpuno prirodnog, ugodnog i sigurnog vježbanja bez pravila.

 

Istraživanje koje smo proveli na grupi studentica utvrdilo je da se smirujuća parasimpatička aktivnost zapravo povećava tijekom vježbanja po načelima AM metode. Abdominalnom kontrakcijom vrši se djelovanje na parasimpatički živčani sustav. Vagus – deseti kranijalni živac regulira većinu parasimpatičke aktivnosti u tijelu. Dodiruje i srce tako da ga podražuju trbušni mišići koji potiskuju ošit i srce tijekom izdisaja. Podražaji potiču parasimpatički živčani sustav da uspori srčani ritam stvarajući smirujući učinak tijekom dinamične faze treninga.

 

Tri su osnovna pravca Am metode: kondicijski, rehabilitacijski te Am za trudnice

 

Baletna prečka za kontrolu, izduženu eleganciju, držanje i snagu

Jedini rekvizit koji se koristi u AM metodi je baletna prečka koja pomaže u potpunijoj poradi  na početnom držanju tijela i mišićnoj strukturi. Ona povećava učinak ispravnog držanja tijela u stojećoj, sjedećoj, klečečoj i ležećoj poziciji. U ulozi asistenta tijekom vježbanja pomaže da se aktiviraju unutrašnju mišići koji su odgovorni za mobilnost i stabilnost tijela

 

Svaki trening započinje posebnim tehnikama PREPUŠTANJA što ovu metodu čini posebnom i jedinstvenom

Znanstvene spoznaje i dugogodišnji rad sa klijentima doveo je do otkrivanja velike tajne treninga, a ona je da nema rezultata od mukotrpnog vježbanja ma koliko ono bilo izvrsno, ukoliko se klijenta ne dovede do prepuštanja. Stoga je prva etapa treninga koji je povezan sa tehnikama vizualizacije prepustiti se svojim pokretima tijela, dahu i pogledom unutra otkloniti mišićne blokade u određenim mišićima i zglobovima. Mišićne blokade posljedica su stresa, lošeg držanja tijela i emotivnih stanja samo njihovim otklanjanjem može se pristupiti uspješnosti daljnjeg treninga. Upravo je to i jedinstvenost ove metode.

 

Trening njeguje:

Prirodnost – integracija duha i tijela. Prirodnim pokretima i tehnikama disanja dostići unutrašnju tišinu i vanjsku dinamiku pokreta. Ovaj princip proizlazi iz činjenice da svi mi znamo kako se zdravo i pravilno kretati, te se toga moramo jedino prisjetiti. Svi zdravi pokreti urođeni su čovjekovom tijelu i umu. Zamislite dijete, ima li ono trenera koji mu govori kako da se drži, kako da puže i što treba ojačati da prohoda. Ne. Rađamo se sa osjećajem što nam je potrebno da bi bili mobilni i zdravi i čvrsti. Treninzi su zasnovani na prirodnim kretnjama pomoću kojih se prisjećamo kako se pravilno protegnuti i osnažiti i na taj način omogućiti svakom pojedincu da vježbe koristi u urgentnim situacijama. Iz ovoga proizlazi činjenica da ne postoji nešto što instruktor treba naučiti klijenta, već ga treba postupno dovesti do faze kad počinje percipirati svoje tijelo i njegove potrebe za pravilnim prirodnim kretnjama.

 

i senzualnost. Senzualnost je osjećaj ljepote koji dolazi iznutra. Ono što posjeduje svaka žena i ono što čini ovu metodu iznimno značajnu za svaku ženu.

Vježbe osvješčuju senzualnost i ženstvenost te vježbanjem na takav način svjesno odbacujete krute i grube pokrete. Postajete vlasnica svog tijela u pravom smislu riječi te ga učite posjedovati. Pomičete vlastite granice upravo zadovoljstvom kojim vježbate te njime pobjeđujete svaku težinu.

Tijekom treninga odbacujete osjećaje poput bijesa, ljutnje, očaja te pobuđujete u mozgu pozitivne osjećaje – veselje, radost, sreću i zadovoljstvo koje pomlađuje i potiče snagu samosvijesti zbog interakcije misli, hormona i imunološkog sustava.

 

Djelovanje Am metode  je i trerapeutsko

Svakim pokretom djeluje se na 7 zglobnih ploha u tijelu koje su međusobno povezane kroz mišićno koštanu strukturu. Zbog te povezanosti zglobovi moraju ostati otvoreni, bez grčenja okolnih mišića kako se ne bi poremetila protočnost kroz cijelo tijelo. Tijekom pokreta, ignoriranje na njihovu povezanost u cjelinu, predstavlja mogućnost stvaranja napetosti, boli ili ozljede. Predstavlja mogućnost rješavanja jednog problema i stvaranja drugog. Predstavlja nelagodu i zamor, a ne lakoću.

 

Cjelovita fluidnost jedan je od principa Am metode

Am metoda kroz 50-tak posebno strukturiranih kretnji tijekom jednog sata stvara sklad između moždanih impulsa, mišića, zglobova, gravitacijske sile i težine tijela. Prvi pokret na početku sata priprema je za sljedeći pokret i njegova nadopuna u kinetičkom lancu. Pokreti se grade jedan na drugi, prateći biomehaniku i anatomiju tijela. Pokreti koji osluškuju unutrašnju logistiku tijela stvaraju snagu, izduženost, fleksibilnost, ugodu i emotivno zadovoljstvo.

 

Tijekom treninga posebnu pažnju posvećujemo disanju

Nazalno disanje uz abdominalnu kontrakciju ključ je uspjeha u programima koji objedinjuju duh i tijelo. Naglasak na disanju neizbježan je za ovu metodu kako bi putem daha zaronili još dublje u otkrivanje svoje nutrine. Tijekom otvaranja i izduživanja udišemo i potpomažemo samu kretnju dok tijekom pretklona i kompresija vršimo izdisaj.

 

Potaknuti željama budućih instruktora pripremile smo prvu edukaciju za instruktore Am metode koja će se održati u Ana’s Sensual fitness studiu na

Oranicama 48 u Zagrebu, dana 10. i 11.12.2011.

 

Sve informacije o edukaciji i prijavama možete dobiti na www.am-method.com